torsdag 21. februar 2013

Full lønn under etter- og videreutdanning

Hilde og Antonella hadde et ønske om et besøk innenfor helse i løpet av uken og det ble det.

Selv om ikke alt av program er klappet og klart til vi kommer løser det seg som oftest. Noen ganger må planer endres, men Nicaragua er et land med et noe spesielt forhold til tid.

Ybrahim Llorente, var gode venn som var på besøk i Norge, arrangerte et besøk på sykehuset hvor han jobber. Sykehuset, som ble bygget av tyskerne (DDR) på midten av 80-tallet, har 850 ansatte og 240 senger. Det er et middels stort sykehus i Nicaraguansk sammenheng.

Sykehuset har 5 avdelinger, men litt uklar tolking gjorde at jeg ikke fikk med meg alle. Noterte pediatri, akuttmottak og nasjonalt senter for endoskopi.

Vi fikk god informasjon fra Dr. Picard og sjefssykepleier Marta Soza. Begge medlemmer av fagforeningen.






Etter en runde med informasjon spurte vi noen spørsmål om bla antall hjelpepleiere og sykepleiere. Overraskende nok for oss fra Norge var det ca halvt om halvt. Sykehuset hadde en bevisst strategi at det skulle være det. Hjelpepleierne var gode fagarbeidere med mye kunnskap og erfaring. Sykehuset satte også av midler til etter- og videreutdanning slik at hjelpepleierne kunne ta 2års utdanning til sykepleier med full lønn. Betingelse, man binder seg for 2 år som sykepleier på sykehuset etter endt utdanning.

"Det tyske sykehuset" er et av totalt 12 sykehus i Managua hvorav 8 er offentlige og 4 er private.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar