onsdag 20. februar 2013

Søppeldynga

 Tirsdag 19. februar var Spanias ambassadør på besøk på renovasjonen i Managua. Bakgrunnen var åpningen av et helt nytt sorteringsanlegg gitt til Nicaragua av den spanske regjeringen. Dagen etter, altså i dag, fikk de nytt besøk. Av oss. Avfallsanlegget håndterer 1300 tonn avfall om dagen og har ca 500 ansatte. I enkelte perioder er det 1500-1600 tonn om dagen.

 Vi ble tatt i mot av lederen for fagforeningen CTCP-FNT som organiserer arbeidere i uformell sektor. Selv om dette var et anlegg 100% subsidiert av staten var det i en overgangsfase fagforeningen for uformelle arbeidere som organiserte de ansatte. Bakgrunnen for dette var at arbeiderne tidligere hadde vært arbeidsløse mennesker uten inntekt som nå hadde kommet i jobb gjennom et samarbeidsprosjekt mellom staten og fagforeningen.

 Tidligere var avfallsplassen i Managua en plass hvor 260 familier bodde og oppholdte seg. De brukte det meste av sin tid på å lete gjennom søppel etter mat, klær og andre ting de kunne bruke eller selge. For noen år siden bestemte staten seg for at de ville gjøre noe med dette. De ville løfte disse familiene ut av fattigdom. Regjeringen satte i gang et voldsomt arbeid og nå i det siste halvåret har 258 nye hjem blitt bygget opp på det som før var en søppelfylling.

 De familiene som bodde her ble tilbud et hus og en jobb. Jobben de fikk var som arbeidere på sorteringsanlegget gitt av Spania. Selv om det offisielt ble åpnet i går, har det vært i drift en stund. Disse arbeiderne har gått fra ingen inntekt til en inntekt på 210 dollar i måneden. Det er omtrent det dobbelte av minimumslønnen i Nicaragua.


Sammen med de 258 husene er det bygget et kulturhus og en skole. Skolen skal i tillegg til å huse barna fra disse familiene også ta inn barn fra 600 familier i nærområdet.








Antonella og Hilde var så begeistret for prosjektet at de overrakte en fane fra Fagforbundet til lederen av CTCP - FNT.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar