mandag 31. oktober 2011

Oy! Oy! Oy! Hotelskolen

Klokken halv 10 ble vi hentet av Gøran. Arelis, som er vår faste følgesvenn fra FNT, skulle egentlig møte oss ved hotellet, men Nicaraguaner som hun er så ble de planene endret. Gøran skulle kjøre oss direkte til hotell og restuarantskolen i Managua. Vi var totalt 5 stykker og med Gøran som sjåfør ble det 6. Hvordan løser vi det, tenkte vi, men i Nicaragua er reglene slik at man ikke kan ha flere enn 5 stykker inn i bilen, men om man har et lasteplan så kan man fylle på så mange man vil der. Jeg og Ulf tok derfor plass på lasteplanet.



Det var litt uvant, men gikk helt greit. Vi passerte flere politipatruljer, men de var interesserte i og bli tatt bilde av og brydde seg ikke stort om at vi satt på lasteplanet. Stemningen i landet og blandt folket er veldig bra. Alle smiler og vinker til oss. Det er et veldig vennlig folk her.



På skolen ble vi møtt av en hel gjeng med fagforeningskamerater bla Jessenia og Ybrahim som var på besøk i Norge i mai. Vi introduserte oss alle sammen en og en i plenum før vi fikk en innledning av Domingo Francisco Perez, leder av UNE, Nicaraguas svar på Fagforbundet. Dette var en noe utradisjonell tale i norsk målestokk. Domingo holdt et flammende innlegg om viktigheten av og organisere seg, men også hvor viktig valget var for fagbevegelsen. Han knyttet never, ropte høyt og fikk salen til å rope "Viva Nicaragua, Vica FSNL, Viva Daniel!" Makan til karakter! Flott fyr!





Ikke nok med at talen til Domingo fikk de som var der til å juble, men etterpå satte de på en kort videosnutt (se nederst) om valget og ungdoms fremtid i Nicaragua. Folk reiste seg, sang, danset og sto i. Til og med direktøren for skolen danset som han aldri hadde gjort noe annet. Stemingen stod rett og slett i taket.




Kristine tok ansvar for oss og holdt en flott innledning om LO og hvordan vår bevegelse arbeider for de samme tingene som de. Jeg tok også noen få ord om valget og viktigheten av at vi har partier som jobber med oss og ikke mot oss, ved makten.

Etterpå ble vi vist rundt på skolen. Det var ca 350 studenter/elever ved skolen hvert år som fikk undervisning i hotelldrift, kokkefaget eller servitør. De la mye vekt på praktisk opplæring og hadde omlang 35% teori og resten praksis.



Etter omvisningen skulle vi få servert lunsj av elevene på skolen. De hadde stelt i stand et langbord i restauranten, hvor vi skulle få servert lunsjen. Lite visste vi om hva vi hadde i vente.



Lunsjen ble servert på fint vis. Det viste seg at restauranten vi spiste i var åpen alle dager og fungerte som en vanlig restaurant. Ca 1/4 av elevene hadde ansvaret for denne, alt fra bartendere, servitører, hovmester og kokker var på plass. Vi fikk servert kylling, fisk eller svin etter eget ønske. (Jeg fikk bare noe og det var kylling) Maten var kjempegod, noe av det beste jeg har smakt her. Linn som forøvrig er vegeterianer, spiste, for en gangs skyld tror jeg, opp hele maten sin :)

Til maten fikk vi servert noe fancy drikke, og det var her alt plutselig gikk skeis. Det viste seg at de ville vise oss hvor dyktige bartendere de hadde og derfor hadde de laget forskjellige drinker. Jeg fikk noe grønt og gult som smakte veldig friskt, viste seg å være noe kakaosananas greier. Andre fikk Long Island Ice Tea eller en drink som het orgasme. Skal ikke si så mye mer om dette, men det ble en lystig lunsj hvor "Jan Davidsen" (les Domingo) ble i godt humør og veldig morsom :)

Jeg prøvde meg på min særdeles elendige spansk og det ble utover lunsjen veldig godt mottatt. Harald, som snakker så og si flytende spansk, måtte innimellom tolke litt. Kanskje, like så greit.



Etter noen timers lunsj gikk turen hjem. Domingo var i så godt humør at han ville at jeg skulle kjøre bilen hans til hotellet. Det er vel ca like skummelt og kjøre bil i Nicaragua som og hoppe i fallskjerm uten å ha gjort det før :p Enda værre når man har drukket litt.

Det ble ikke noe med kjøringen, men vi hoppet opp på lasteplanet igjen. Gøran var i relativt godt slag han og, men sånn er det her. Hva kan vi gjøre?


Nå venter vi på hotellet til noen av ungdommene kommer hit klokken 8. Da blir det middag, og kanskje en rom :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar