onsdag 2. november 2011

FNTs ungdomsatsing

Arelis utenfor FNTs hovedkontor
Det er et helt annet land og en helt annen kultur vi møter i Nicaragua. Menneskene er like flotte og fine som i Norge, men de kjemper en kamp som vi kjempet for mange år siden.

Gjennom dagens møte fikk vi innblikk i en ungdomsverden litt annerledes enn vår. "De som blir medlem får ikke bare rettigheter, men de får også ansvar. Ansvar for andres vel, for å være solidariske og støtte det sosiale arbeidet i hverdagen" sa Arelis til oss. Hun sitter i den sentrale ungdomskomiteen.

Det er noe i det hun sier. I motsetning til vår hverdag der medlemmene får medlemsfordeler og den hjelpa de trenger når de er ute for noe, må de her også ta et ansvar utenfor arbeidsplassen. De bygger hus, serverer mat, gir helsetilbud og gir familier tak over hodet når de mister hjemmene sine.

I møtet fikk vi god tid til å snakke med ungdommene fra de totalt 9 forskjellige forbundene i FNT. De som satt i den sentrale ungdomskomiteen var der og mange andre unge tillitsvalgte fra forbundene bla fra tekstilindustrien, landbruk, helse, kommunen, lærere og bygning.

Mye av diskusjonen gikk på tariffavtaler og deres plass i samfunnet. Vi forklarte hvordan våre tariffavtaler ikke er en del av loven, men noe som fagforeningene eier og har råderetten over. De fortalte om deres kamp for og få sine avtaler til lov. Som de sa "uten at våre avtaler blir til lov, gjelder de ikke". Arbeidsgivere i privatsektor brydde seg ikke om avtalene om de ikke var lov. Vi ønsket og forklare sammenhengen mellom avtaleverk og lovverk, men tenkte at det ville bli litt innviklet med tolk og alt. Vi ble til slutt enige om at verden så annerledes ut for oss enn hos dem.

Foto de grupo!
Et langt møte gikk etterhvert mot slutten og vi ga bort noen gaver som takk for at vi fikk komme. Kristine hadde med seg en god del sommerpatruljetskjorter, det var akkurat nok til alle. (Ikke alle tok de på seg med en gang)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar